İnternet artık insan yaşamının büyük bir parçası, hatta tam ortasında bir fenomen. Birçok işimizi internetten görebiliyoruz. Birçoğumuz internet ağlarını alışveriş, iş veya eğitim amaçlı ya da boş zamanımızı geçirmek için kullanıyoruz. Bu yaygın kullanım doğrultusunda web de giderek gelişiyor ve evriliyor. İlk olarak Web 1.0 olarak bildiğimiz web, 1980'lerin sonlarında ortaya çıktı ve nispeten az katılımcıya sahipti.
Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para blokajlarının İnterneti yeni evrimine getireceği ve bizi Web 3.0'a götüreceği umulmaktadır. Peki bu Web 3.0 bize ne sunacak? "World Wide Web" genişlemesine sahip "WWW" olarak bildiğimiz internet ağının değişimi aslında Metaverse ile bir şekilde kesişiyor. Web 2.0'ın yaygınlaşmasından sonra bildiğimiz birçok internet devi marka ve uygulama doğmaya başladı.
Google, Twitter, Facebook, YouTube, LinkedIn gibi aklınıza gelebilecek tüm markalar Web 2.0 sayesinde gelişti. İnternetin ikinci evrimsel biçiminin bize bu kadar çok yenilik getirmesi, bizi Web 3.0'ın yolunu izlemeye itti. Uzun yıllardır gündemde olan Web 3.0'ın nihayet tamamlanmaya başladığını söyleyebiliriz. Bu yeni internet ağına anlamsal ağ denir. Peki bu ne anlama geliyor? Web 1.0'daki aracılar sunuculardı. Biriyle etkileşim kurmak için sunuculara ihtiyacımız vardı.
Web 2.0'da bu sunucuların yerini platformlar aldı ve sadece kayıt olarak haberleşebildik. Peki, aracı olmadan internet üzerinden biriyle iletişim kurmak mümkün müdür? Web 3.0'ın devreye girdiği yer burasıdır. Web 3.0, herhangi bir aracı olmadan merkezi olmayan bir bağlantıya izin verecektir. Yine merkezi olmayan bir sisteme sahip kripto para birimleri son zamanların viral konusu haline geldi. Bu da Web 3.0 ihtimalini yeniden gündeme getirdi ve bizi istem dışı bir beklentiye sürükledi.
Bu sunucuların yerini platformlar aldı ve sadece kayıt olarak haberleşebildik. Peki, aracı olmadan internet üzerinden biriyle iletişim kurmak mümkün müdür? Web 3.0'ın devreye girdiği yer burasıdır. Web 3.0, herhangi bir aracı olmadan merkezi olmayan bir bağlantıya izin verecektir. Yine merkezi olmayan bir sisteme sahip kripto para birimleri son zamanların viral konusu haline geldi. Bu da Web 3.0 ihtimalini yeniden gündeme getirdi ve bizi istem dışı bir beklentiye sürükledi. bu sunucuların yerini platformlar aldı ve sadece kayıt olarak haberleşebildik.
Peki, aracı olmadan internet üzerinden biriyle iletişim kurmak mümkün müdür? Web 3.0'ın devreye girdiği yer burasıdır. Web 3.0, herhangi bir aracı olmadan merkezi olmayan bir bağlantıya izin verecektir. Yine merkezi olmayan bir sisteme sahip kripto para birimleri son zamanların viral konusu haline geldi. Bu da Web 3.0 ihtimalini yeniden gündeme getirdi ve bizi istem dışı bir beklentiye sürükledi.
Etkileşimli internet olarak tanımlanan Web 2.0, 20 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır. Merakla beklenen internetin geleceği Web 3.0, bitcoin dünyası sayesinde son dönemde gündemde. Peki Web 3.0 nedir? 2004 yılından bu yana zaman zaman gündemde olan Web 3.0, tam ümidimizi kesmeye başladığımızda yeniden gündeme geldi. Bize tekrar Web 3.0'ı hatırlatan şey finans dünyasıydı.